Nancy Six

Nancy Six

zegt wat ze denkt, tot spijt van wie 't benijdt!

Vragen, opmerkingen, laat me iets weten!

Een terugblik op het voorbije IJzerwake-weekend

PolitiekPosted by Nancy Six Wed, August 30, 2017 13:33:37

Ik had er reeds lang naar uitgekeken en eindelijk was het zover (maar ondertussen alweer achter de rug…): het IJzerwake-weekend. Niettegenstaande de plechtigheid zelf de zondag doorgaat, waren wij met de vriendenkring al samen vanaf de vrijdag. Het was een gezellig samenzijn met vrienden onze vrienden van ver en minder ver. We hebben er met volle teugen (letterlijk en figuurlijk) van genoten en het heeft me deugd gedaan om mijn mentale batterijen nog eens wat bij te laden. Het besef dat ware vriendschap zo uniek is, is hartverwarmend.
In de nacht van zaterdag op zondag werd ik op de terugweg naar huis nog tegenhouden voor een alcoholcontrole maar dit is probleemloos verlopen en er stond een grote S van safe op het schermpje te lezen. Ik besef maar al te goed dat autorijden en drinken niet samengaan. Ik vroeg nog een BOB-sleutelhanger maar die zijn blijkbaar niet meer beschikbaar in onze politiezone.

En zondag was het dan de grote dag. Als bestuurslid en verantwoordelijke voor de pendeldienst had ik een superdrukke dag voor de boeg. Om 6 uur stond ik al bij de bakker om de ontbijtkoeken voor de mensen van het Vlaamse Kruis af te halen. Aangezien zij zoals elk jaar vanuit het verre Limburg gekomen waren om ten dienste te staan, verwelkomen wij hen met plezier met een lekker ontbijtje. Eigenlijk is het best wel zielig dat wij beroep moeten doen op de Limburgers terwijl er in de thuisstad Ieper een VK-afdeling is. Maar ach, de Ieperse VK-afdeling wou destijds niet op onze vraag om aanwezig te zijn ingaan wat aantoont hoe bekrompen van mentaliteit sommigen zijn.

Rond 8u stond was ik ter plaatse in Steenstraete en kon het ontbijt dus klaargezet worden. Daarna deed ik de nodige coördinatie van de pendeldienst. Tegen dat de eerste bussen toekwamen, stonden alle chauffeurs klaar om zij die dit wensten naar de weide te voeren. Ik wil langs deze weg “mijn mannen” nog eens bedanken voor hun vrijwillige inzet! Hieronder zie je 3 van de 5 pendelbusjes en enkel van de chauffeurs.

En dan was het eindelijk zover: om 11U begin de eigenlijke Wake. Onder een stralende zon en met ongeveer 3500 gelijkgezinden konden we genieten van de 16de editie. Naar mijn bescheiden mening was dit één van de betere: niet alleen door het enthousiasme van de deelnemers maar ook dankzij de inzet van de vele medewerkers. Een dikke pluim voor oa onze nieuwe regisseur (Jan Boons) en de gastspreker Jan Van Malderen (oud–voorzitter Pro Flandria) en onze voorzitter Wim De Wit die een geweldige toespraak hielden. De toespraak van Jan Van Malderen is hier te horen: https://youtu.be/RSmASxc1xY4 en de toespraak van IJzerwake- voorzitter Wim De Wit https://youtu.be/M39Z847LAsw . Na de Wake was er het IJzertreffen, de ideale gelegenheid om vele bekenden terug te zien en tussen pot en pint wat bij te praten, nieuwe plannen te smeden, enz…

Nieuw dit jaar was IJzerfolk en dit initiatief blijkt meteen eens schot in de roos te zijn. De bussen vertrokken allemaal om 16u30 en dit tot spijt van velen die nog volop aan het genieten waren van de muziek en dans en dit onder een nog stralender zon.

Zij die er niet bij waren, kunnen via dit fotoverslag toch eventjes de sfeer snuiven al is dit natuurlijk niet hetzelfde als fysiek aanwezig zijn: http://kw.knack.be/west-vlaanderen/foto-en-video/fotospecials/in-beeld-3-550-vlamingen-op-ijzerwake/diaporama-normal-275219.html#photo=6

Als formele afsluiter van de IJzerwake was er nog een kransneerlegging onder de Menenpoort tijdens de Last Post.

De informele afsluiter was een bbq met enkele van onze vrienden.

Moe maar voldaan sloten we samen het IJzerwake-weekend af en kijken al uit naar de volgende editie.

  • Comments(0)//blog.nancysix.org/#post1719