Nancy Six

Nancy Six

zegt wat ze denkt, tot spijt van wie 't benijdt!

Vragen, opmerkingen, laat me iets weten!

Mijn beleving van de herdenking 100 jaar slag bij Passendale

PolitiekPosted by Nancy Six Mon, July 31, 2017 13:30:04

Als gemeenteraadslid had ik de gelegenheid gekregen om gisteren, zondag 30 juli 2017, deel te nemen aan het herdenkingsprogramma van de Britse overheid.

Aanvankelijk had ik nog getwijfeld of ik me wel zou inschrijven want na ruim 3 jaar herdenkingen allerhande geraak ik eerlijk gezegd toch wel wat verzadigd van gans het herdenkingsgebeuren. Maar gelet op het feit dat de herdenking van deze bloedige slag bij Passendale toch iets “speciaals” is, tekende ik alsnog present.
Om de eventuele verkeersdrukte te vermijden ben ik met de fiets naar ’t stad geweest. Ik mocht echter niet binnen de perimeter komen met mijn fiets dus zette ik mijn stalen ros tegen de gevangenismuur en stapte dan maar te voet naar de plaats van afspraak.
Nadat ik mij samen met nog enkele genodigden had aangemeld bij het controlepunt, kreeg ik mijn doorgangspas en vervolgens stapten we in groep naar de educatieve ruimte van het In Flanders Fields Museum waar we de live-projectie van de Speciale Last Post aan de Menenpoort konden volgen.
Daarna was er een receptie voor de “gewone” genodigden op de binnenkoer van de Lakenhallen en terwijl wij genoten van een hapje en een drankje bezochten de Britse prins William, Kate Middleton en “de eksters van Laken” het In Flanders Fields Museum. Ook 400 afstammelingen van gesneuvelde Britten waren daar aanwezig. Het was eigenlijk hartverwarmend te kunnen vaststellen hoe prins William spontaan en ongedwongen een praatje deed en de familieleden dat klaarblijkelijk waardeerden.
De verplaatsing van de educatieve ruimte naar de binnenkoer was heel getimed zodat wij de koninklijke gasten niet zouden kruisen waardoor de timing uit de hand zou kunnen lopen. Tjah…wij zijn bovendien ook “maar” de verkozenen van het volk in tegenstelling tot zij die hun titels in de schoot geworpen kregen en in het geval van Fluppe en zijn madam zelfs niet eens deftig te taal van het volk spreken. Tot zover mijn uiting van afkeer van dynastieën.
Na de receptie mochten we dan plaatsnemen op de tribune om de evocatie bij te wonen.
De Britten wilden er een heus publieksevenement van maken en haalden daarvoor in samenwerking met de BBC alles uit de kast. De show begon met het gedicht "In Flanders Fields" van John McCrae, voorgedragen door Helen Mirren. Graag laat ik jullie het gedicht nog een horen via: https://t.co/sw1o4Ea0Ea
Daarnaast waren er ook sketches, muziek en getuigenissen van aan het front, gebracht door onder meer acteur Wim Stevens (oa gekend door zijn rol als Mt Tom De Decker in Thuis). Er was ook een passage uit War Horse die toch wel heel bijzonder/aangrijpend was. Maar uiteraard waren de vele projecties op de Lakenhallen heel bijzonder. Toch één puntje van kritiek waar de BBC echter niets kan aan doen: hadden alle horeca-uitbaters nu ook nog eens hun terrasverlichting en neon-reclameverlichting gedoofd, dan had het geheel nog beter tot zijn recht gekomen. Als ware aasgieren wilden zij wellicht wat gratis promotie voor hun zaak krijgen. Dit getuigt, naar mijn bescheiden mening, van weinig respect voor de BBC en de Britse overheid die door deze evocatie Stad Ieper sowieso meer dan ruimschoots aandacht hebben gegeven. Boertigheid en egoïsme gaan vaak hand in hand…
Sfeerbeelden kunnen bekeken worden via: http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/geschiedenis/in-beeld-duizenden-toeschouwers-voor-herdenking-slag-om-passendale-op-ieperse-grote-markt/diaporama-normal-271779.html
En zo herdachten wij gisteren zij die voor de glorie van één Engelse Generaal (waarnaar een straat in Ieper Vredesstad werd genoemd…) stierven…Altijd iemands zoon, vader, geliefde….
Helaas bracht hun offer niet voor altijd vrede en als we zien wat er momenteel allemaal in de wereld aan het gebeuren is, vraag ik me af of hun dood dan warempel voor niets is geweest….

  • Comments(0)//blog.nancysix.org/#post1716