Nancy Six

Nancy Six

zegt wat ze denkt, tot spijt van wie 't benijdt!

Vragen, opmerkingen, laat me iets weten!

Van boeken tot Kerststallen...

Vrije tijdPosted by Nancy Six Sat, December 03, 2016 10:09:25

Op deze grijze zaterdagochtend neem ik eventjes de tijd om jullie een teken van leven te geven want het is ondertussen alweer enkele dagen geleden. Ik heb de voorbije dagen zoveel gehoord, gelezen en gezien waardoor ik alles eens op een rijtje wou zetten, de informatie moest als het ware gefilterd worden, het kaf moest van het koren gescheiden worden. En ondertussen zijn mijn conclusies getrokken, mijn standpunten heb ik ingenomen en nu rest mij enkel nog te vertrouwen op de toekomst die mij raad zal moeten geven. Voorlopig ga ik hier niet verder in detail over schrijven…

In de dagen volgend op mijn vorig blogbericht (mijn commentaar op “de Griekse tragedie”…) heb ik heel wat cultuur opgesnoven. Zo ben ik oa naar de laatste les “Oud Schrift lezen” geweest en ik heb de fototentoonstelling in Roeseare over de heldenhuldezerkjes (https://www.roeselare.be/agenda/e/expo-heldenhulde/c77c3cba-ab4b-45fc-b191-219b6bfaff73) bezocht.

Ik ben ook nog naar de voorstelling geweest van het boek “Van Tragedie tot Trekpleister (http://www.westhoek.be/jewaserbij/10109/provincie-stelt-boek-over-de-oude-vaart-provinciedomein-de-palingbeek-voor) in De Palingbeek.

Enkele dagen later stond alweer een boekvoorstelling op de agenda namelijk van het boek over de wapenborden die in de kerken van Groot-Ieper hangen. In dit boek worden 144 wapenborden besproken. Deze wapenborden hangen in zeven kerken van Ieper en haar deelgemeenten: in Ieper in de Sint-Maarten- en Sint-Niklaaskerk (54), de Sint-Pieterskerk (2) en de Sint-Jacobskerk (19), in Brielen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk (9), in Elverdinge in de Sint-Petrus en Pauluskerk (25), in Vlamertinge in de Sint-Vedastuskerk (5), in Voormezele in de Onze-Lieve-Vrouwkerk en kasteel Elzenwalle (9) en in Zillebeke in de Sint-Catharinakerk (20). Ook het wapenbord dat in het Museum Godshuis Belle hangt, werd in het boek opgenomen.
Tachtig procent van de wapenborden zijn rouwborden of obiits. Een rouwbord of obiit werd in een kerk opgehangen bij de begrafenis van een belangrijke, meestal adellijke, persoon.
Na een korte uitleg over heraldiek, een woordje over de rouwborden en een algemene inleiding op de wapenborden in de kerken van Ieper wordt per kerk elk wapenbord in drie items besproken: opschriften ( wat leest men op het wapenbord), de wapenbeschrijving en de identificatie ( daarin wordt kort de levensloop en de familie van de titularis van het wapenbord belicht). Het geheel wordt met een index op de familienamen ontsloten.
265 blz., 154 foto's in kleur - A4. Prijs: € 35 (port: € 6).
Te bestellen bij de auteur: noel.boussemaere@skynet.be en door overschrijving op rekeningnummer BE17 7383 2934 4021 van FV regio Ieper-Diksmuide.

Gisterenavond ben ik naar de filmpremière geweest van “Ieper in bewegend beeld, een filmarchief van 1910 tot 2016”. Deze documentaire toont aan hoe bruisend de Kattestad is, hoe veerkrachtig de Ieperling is om na elke tengeslag er weer bovenop te komen, kortom deze film is een uitstekend geschenk om onze stad te promoten. En voor wie er nog zou aan twijfelen: een Ieperse kat laat haar door niemand muilkorven (…).

Vandaag of morgen bezoek ik de Kerststallen-expo in de kerk van Voormezele. Ik ga niet omdat ik enige band heb met de kerk als instituut maar wel uit respect voor de bezieler van de expo. Ik respecteer namelijk de mening van iedereen, ook al is het de mijne niet. Nu maar hopen dat een of ander extreemlinks journalistje niet gaat denken dat ik mij ga bekeren tot vroom katholieksmiley
Meer info over de Kerststallenexpo: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161202_02605992

Nu rond ik dit berichtje af en wens jullie allen een heel fijn weekend.  • Comments(0)//blog.nancysix.org/#post1674