Nancy Six

Nancy Six

zegt wat ze denkt, tot spijt van wie 't benijdt!

Vragen, opmerkingen, laat me iets weten!

IJZERWAKE-weekend 2016

Vrije tijdPosted by Nancy Six Wed, August 31, 2016 00:17:03

Nu de rust hier eindelijk teruggekeerd is, maak ik van de gelegenheid gebruik om een berichtje te plaatsen. Voor mij is het Ijzerwake- weekend altijd een beetje bijzonder want dat brengen wij altijd door met onze Antwerpse vrienden. Ideaal moment om rustig bij te praten, anekdotes van vroeger boven te halen, te lachen, plezier te maken en ondertussen te genieten van een hapje en een drankje. Wat kan échte vriendschap toch hartverwarmend zijn…

De dag van Ijzerwake zelf is het voor mij, als verantwoordelijke van de pendeldienst, toch altijd wel een beetje hectisch. Maar gelukkig kan ik rekenen op 5 ervaren chauffeurs die met veel plezier en op vrijwillige basis de taak op zich nemen. De goede samenwerking heeft ervoor gezorgd dat ook dit jaar het pendelen vlot verlopen is.

De weergoden waren ons goedgezind want het is droog gebleven en de zon liet haar bovendien op regelmatige basis van haar beste kant zien. Maar gelukkig was het toch niet meer zo snikheet als de voorbije dagen…

Om 11u stipt begon de wake en omringd van duizenden gelijkgezinden heb ik genoten van de serene plechtigheid. Het nalezen van de toespraken en het bekijken van enkele foto’s kan via volgende link: http://www.ijzerwake.org. Een verslag kan je hier lezen en bekijken: https://rechtsactueel.com/2016/08/29/video-4000-deelnemers-op-15de-ijzerwake-een-verslag/

Na het formele gedeelte was het tijd voor het IJzertreffen waar er gelegenheid is om iets te eten en te drinken maar vooral om leuke praatjes te slaan met de vele bekenden zoals met Jef Elbers (zie onderstaande foto). Het is altijd een leuk weerzien (allez jah…op enkelen na…) en daarom alleen al keek ik uit naar het Ijzerwake-weekend.

Na afloop van de wake moesten alle bloemstukken en kransen van de weide naar onze voortuin gebracht worden om die de volgende dag bij de Vlaamse gesneuvelden te gaan leggen. Op die manier komt er wat kleur bij de sombere, vaak vervuilde heldenhuldenzerkjes.

Als afsluiter begaven we (vzw Ijzerwake) ons naar Ieper om er tijdens de Last Post-plechtigheid een krans neer te leggen onder de Menenpoort. Na afloop van het eerbetoon werd voorzitter Wim De Wit aangesproken door oa Nederlanders. Ze vroegen zich af wie of wat IJzerwake precies was. Met het alomgekende enthousiasme van onze voorzitter was het een kleine moeite om dit uit te leggen.

Gelukkig was er na de Last Post nog een barbecue-avond voorzien met de Antwerpse vrienden want ik had ondertussen toch wel honger gekregen. Heel lang heb ik het echter niet getrokken want ik moest de volgende ochtend vroeg op voor de jaarlijkse bloemenronde.

Maandag om 8u ben ik mijn mama gaan ophalen want wij doen elk jaar samen de bloemenronde. Terwijl ik de bloemstukken en kransen aan het inladen was, kwamen de wolken steeds maar donkerder en dus vreesde ik dat we een natte dag zouden krijgen. Ik had net de laatste krans in de wagen gelegd toen het begon te regenen. Jeetje…het goot water. Maar de regen kon me niet tegenhouden want de plicht riep. Ik grabbelde alvast mijn regenjasje uit de kast maar toen ik terug buitenkwam, was de bui alweer over. En voor de rest van de dag is het dan uiteindelijk toch droog gebleven.

In de vooravond zat de ronde erop en met een voldaan gevoel kon ik zeggen: “ziezo…de Ijzerwake 2016 zit erop”.

Ik wil langs deze weg alle vrijwilligers, deelnemers, sponsors en schenkers van de bloemen bedanken voor hun steun! Houzee!  • Comments(0)//blog.nancysix.org/#post1647